Skip To Content

Ustawianie udostępniania i dostępu

Każdy element, w tym witryny, strony i mapy internetowe, który jest tworzony i udostępniany w aplikacji ArcGIS Enterprise Sites, ma własne elementy sterujące udostępnianiem. Dzięki nim można wybrać osoby, które będą mogły przeglądać i edytować zasoby udostępnione w witrynach i na stronach. Zasoby aplikacji Enterprise Sites są przechowywane jako elementy oprogramowania ArcGIS Enterprise i zarządzane za pomocą grup, dzięki czemu można je udostępniać, korzystając ze struktury udostępniania oprogramowania Enterprise.

Notatka:

Grupy ułatwiają organizowanie zasobów według tematów lub przeznaczenia, takich jak zasoby przeznaczone do udostępniania w witrynach i na stronach. Więcej informacji zawierają sekcje Dodawanie zasobów i zarządzanie nimi oraz Korzystanie z grup.

Administratorzy i właściciel elementu (użytkownik, który pierwotnie utworzył element) mogą zmieniać ustawienia udostępniania elementu, w tym witryny i wszystkich stron. Administratorzy mogą zarządzać elementami innych członków w oprogramowaniu Enterprise. Członkowie, którzy są dodawani do grupy udostępnionych aktualizacji, mogą aktualizować elementy sterujące udostępnianiem w przypadku tylko tych elementów, których są właścicielami.

Ustawianie poziomu udostępniania i dostępu do grup

Członkowie grupy tylko wyświetlania moją ograniczone możliwości (chyba że są właścicielami grupy lub menedżerami grupy). Udostępnienie elementu grupie tylko wyświetlania powoduje, że członkowie tej grupy będą mogli wyszukiwać i wyświetlać ten element (na przykład stronę lub witrynę) Nie będą oni mogli edytować tego elementu, chyba że są jego właścicielem (użytkownikiem, który pierwotnie utworzył dany element).

Dowiedz się więcej o grupach

Jeśli chcesz, aby inni użytkownicy mogli edytować element, musisz udostępnić ten element grupie udostępnionych aktualizacji. Tylko właściciel elementu może udostępniać go grupom udostępnionych aktualizacji. Jeśli element został udostępniony grupie udostępnionych aktualizacji, każdy członek tej grupy może go edytować i dostosowywać elementy sterujące udostępnianiem dla tego elementu. Obejmuje to mapy internetowe, narracje i zestawy danych.

Notatka:

Nie można skonfigurować istniejącej grupy z możliwością tylko wyświetlania w taki sposób, aby uzyskała uprawnienia do funkcji udostępnionych aktualizacji. Funkcję udostępnionych aktualizacji można skonfigurować tylko podczas tworzenia grupy. Tego ustawienia nie można zmienić po utworzeniu grupy.

Dowiedz się więcej o grupach udostępnionych aktualizacji

Istnieje możliwość zarządzania elementami sterującymi udostępnianiem w przypadku elementu znajdującego się w przestrzeni roboczej. Kliknij przycisk Zapisz, aby zapisać zmiany wprowadzone w każdym panelu przed przejściem do innego panelu.

Aby zarządzać dostępem do elementu, wykonaj następujące czynności:

  1. Zaloguj się do aplikacji ArcGIS Enterprise Sites.

    Twoja przestrzeń robocza wyświetlana jest w panelu Informacje ogólne, pokazując ostatnio zmodyfikowane witryny.

    Notatka:

    Po zalogowaniu kliknij swoją nazwę użytkownika w górnym rogu i wybierz opcję Wyświetl przestrzeń roboczą, aby otworzyć swoją przestrzeń roboczą.

  2. Aby zaktualizować udostępnianie w ostatnio zmodyfikowanym elemencie, znajdź go w tabeli i kliknij przycisk Zarządzaj Zarządzaj.

    Jeśli element nie znajduje się w tabeli, wykonaj następujące czynności:

    1. Na panelu bocznym kliknij kartę Zasoby Zasoby.
    2. Znajdź element za pomocą paska Szukaj, filtrów oraz opcji sortowania.
    3. Kliknij przycisk Zarządzaj Zarządzaj dla elementu.

    Otworzy się strona Szczegóły elementu.

  3. Na panelu bocznym kliknij kartę Ustawienia Ustawienia i wybierz kartę Udostępnianie Udostępnianie.

    Wyświetlone zostaną ustawienia poziomu udostępniania i udostępniania grupowego.

  4. W obszarze Poziom udostępniania wybierz jedną z następujących opcji:
    • Publicznie Publicznie – każdy widzi te zasoby.
    • Instytucja Instytucja – te zasoby mogą wyświetlać wszyscy członkowie mający konto w instytucji oraz grupy.
    • Właściciel Właściciel – te zasoby może wyświetlać właściciel oraz grupy z dostępem.

    Możesz również zaktualizować ustawienia udostępniania grupowego, aby przyznać członkom wybranych grup uprawnienia do edycji lub wyświetlania.

  5. Aby przyznać jednej lub kilku grupom uprawnienia do edycji bądź wyświetlania danego elementu, wykonaj następujące czynności:
    1. W polu Uprawnienia do edycji lub Uprawnienia do wyświetlania kliknij Wybierz grupy.

      Pojawi się okno Wybierz grupy zawierające listę grup, które mają uprawnienia do edycji (grupy udostępnionych zmian) lub do wyświetlania.

      Notatka:

      Grupy obserwujących i grupy osób rejestrujących są grupami tylko do wyświetlania. Aby udostępnić określone elementy tylko tym grupom, wybierz opcję Właściciel dla poziomu udostępniania i wybierz odpowiednią grupę.

    2. Kliknij pole wyboru dla grupy, którą chcesz wybrać.

      Można także wybrać wiele grup, aby jednocześnie dodać do nich uprawnienia.

    3. Kliknij przycisk Dodaj.

    Wybrane grupy są wyświetlane w poszczególnych sekcjach w zależności od przyznanych uprawnień.

Udostępnianie wewnętrznych witryn i stron

Istnieje możliwość udostępniania witryn wewnętrznie lub ograniczenia widoczności pewnych zasobów w witrynach. Witrynę i jej strony można przykładowo udostępnić wewnętrznie, tak aby dane mogli pobrać tylko członkowie instytucji.

Aby udostępnić witryny i strony wszystkim pracownikom w instytucji, ustaw poziom udostępniania na Instytucja Instytucja.

Aby udostępnić witryny i strony wybranej podgrupie użytkowników, ustaw poziom udostępniania na Właściciel Właściciel i przyznaj jednej lub kilku grupom uprawnienia do wyświetlania.

W obu przypadkach członkowie instytucji lub grup posiadający uprawnienia do wyświetlania będą musieli się zalogować, aby uzyskać dostęp do witryny lub stron.

Notatka:

Element w witrynie jest udostępniany niezależnie od witryny lub strony, na której jest wyświetlany. Upewnij się, że zasoby witryny lub strony, w tym wszystkie aplikacje i zestawy danych, również zostały udostępnione na tym samym poziomie.

Ograniczanie widoczności według wierszy

Istnieje możliwość ograniczenia według wierszy widoczności pewnych zasobów w witrynie lub na stronie.

Aby ograniczyć widoczność według wierszy, wykonaj następujące czynności:

  1. Otwórz witrynę lub stronę w trybie edycji.
  2. W miarę potrzeb dodaj wiersz do kompozycji.
  3. Umieść wskaźnik myszy nad wierszem w kompozycji.

    Wyświetlony zostanie pasek narzędzi dla tego wiersza.

  4. Na bocznym pasku narzędzi kliknij przycisk Edytuj.

    Pojawi się panel Kompozycja z ustawieniami dla tego wiersza.

  5. Kliknij opcję Widoczność, aby rozwinąć opcje menu.

    Możesz dostosować widoczność do witryny lub strony albo ograniczyć ją do określonej grupy.

  6. Kliknij opcję Ogranicz do grupy.
  7. Kliknij Wybierz grupy.

    Pojawi się okno Wybierz grupy zawierające listę zgodnych grup.

  8. Kliknij pole wyboru dla grupy, którą chcesz wybrać.

    Można także wybrać wiele grup, aby jednocześnie dodać do nich uprawnienia.

  9. Kliknij przycisk Zapisz.

    Wybrane grupy są wyświetlane w ustawieniach Widoczność.

  10. Kliknij opcję Zapisz kompozycję.